Sat. May 25th, 2024

[1] How much money does the National Government propose to spend to construct toilets in rural areas?
A. 9.9crores
B. 10.10crores
C. 11.11 crores
[ ANS.] 11.11 crores

[2] How much money has the National Government proposed to spend to construct toilets in urban areas?
A. 52,000 crores
B. 62,000 crores
C. 72,000 crores
[ ANS.] 62,000 crores

[3] How much % grant will be given to public toilets out of the total grants for toilets?
A. 20
B. 30
C. 40
[ ANS.] 40%

[4] How much % grant will be given to solid waste management out of the total grants for toilets?
A. 20
B. 30
C. 40
[ ANS.] 20%

[5] What is the physical target of Individual toilets out of the total grants for toilets?
A. 1 crore
B. 1.5 crore
C. 2 crore
[ ANS.] 1 crore

[6] What is the physical target of public toilet seats?
A. 1.56crore
B. 2.56 crore
C. 3.56crore
[ ANS.] 2.56 crores

[7] What is the physical target of community toilet seats?
A. 1.52crore
B. 2.52crore
C. 3.52crore
[ ANS.] 2.52 crores

[8] What is the duration of the Swachh Bharat Mission?
A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
[ ANS.] 5 years

[9] What is the primary goal of SBM?
A. Green India
B. Smart India
C. Clean India
[ ANS.] Clean India

[10] How many household lack toilets in the urban areas of the country according to 2011
census?
A. 19%
B. 25%
C. 45%
[ ANS.] 19%

[11] How much fund has been allocated for Delhi for the year 2014-15 ?
A. 22crores
B. 32crores
C. 42crores
[ ANS.] 32 crores

[12] Which state is ahead of other states in building household toilets?
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
[ANS.] Gujarat

[13] How much % sewage generated goes untreated due to lack of funds?
A. 50
B. 60
C. 70
[ ANS.] 60

[14] Who nominated the nine famous personalities in the Clean India Campaign on 2nd Oct 2014?
A. President of India
B. Prime Minister of India
C. Chief Justice of India
[ ANS.] Prime Minister of India

[15] On which date was the Total sanitation Campaign (TSC) renamed as Nirmal Bharat Abhiyaan(NBA)?
A. 1st April 2012
B. 1st April 2013
C. 1st April 2014
[ ANS.] 1st April 2014

[16] On which date, was the Nirmal Bharat Abhiyaan (NBA) campaign re-launched as Swachh Bharat Abhiyaan?
A. 15th August 2014
B. 26th January 2014
C. 2nd October 2014
[ ANS.] 2nd October 2014

[17] How many people participated in the Swachh Bharat Run organized by the President of India?
A. 1500
B. 2500
C. 3500
[ ANS.] 1500

[18] Who flagged the Swachh Bharat Run (SBR)?
A. President of India
B. Prime Minister of India
C. CM of Delhi
[ ANS.] President of India

[19] Which Newspaper published an article on how “Desi companies bent facebook in ‘Swachh‘ app race”?
A. The Hindu
B. Hindustan Times
C. Times of India
[ ANS.] Times of India

[20] Inspired by the Prime Minister of India, which country launched a similar event as the SBM on 3rd January 2015 in his own country?
A. Nepal
B. Bhutan
C. Srilanka

[21] How many companies have pledged to construct 3,195 new toilets in relation to Swachh Bharat Abhiyan?
A. 11
B. 14
C. 18
[ ANS.] 14

[22] ‘Swachhta’ should be instituted in children as one of the core value; who said it?
A. Arun Jaitley
B. Arun Shourie
C. Arun Lal
[ ANS.] Arun Jaitley

[23] Who inaugurated the two blocks of public toilets for the benefit of two J.J. Clusters on Kali Bari Marg, New Delhi, comprising 17 toilets.
A. Arun Jaitley
B. Sushma Swaraj
C. Venkaiah Naidu
[ ANS.] Vaenkaiah Naidu

[24] Which cricketer turned politician did the Punjab Government nominate among the nine Swachh Bharat Mission ambassadors?
A. Navjot Singh Sidhu
B. Milkha Singh
C. Harbhajan Singh
[ ANS.] NavjotSingh Sidhu

[25] Which Company has pledged to construct 860 toilets in school by 2015 end?
A. TCS
B. IBM
C. IOC
[ ANS.] TCS

[26] Arrange the following in order:
(a) Washing hands with soap 
(b) Squatting for toilet
(c) Cleaning yourself 
(d) Flushing the toilet.
A. a,b,c,d
B. b,a,c,d
C. b,c,d,a
[ ANS.] b, c, d, a

[27] Which was the International Decade for Drinking Water & Sanitation ?
A. 1971-1980
B. 1981-1990
C. 1991-2000
[ ANS.] 1981-1990

[28] What is OSS system?
A. On site sanitation system
B. Over sanitation system
C. Out sanitation system
[ ANS.] On site sanitation system

[29] Why is hand washing necessary after defecation?
A. For self cleanliness & hygiene
B. For home and family member’s cleanliness
C. Both a & b
[ ANS.] Both a & b

[30] The money for SBM share of Center, State for J&K and North Eastern states is:
A. 90: 10
B. 50:50
C. 25:75
[ ANS.] 90:10

[31] Which is the first city in our country that has been declared free from manual scavenging?
A. Trichy
B. Bharuch
C. Alwar
Ans: Alwar

[32] The following states are arranged in order of first, second and third with respect to maximum availability of individual toilets. Choose the correct order.
A. Himachal Pradesh, Sikkim, Kerala
B. Sikkim, Kerala Himachal Pradesh
C. Kerala, Himachal Pradesh, Sikkim
Ans: Kerala (95%), Himachal Pradesh (86%), Sikkim (81.5%)

[33] Which State among the following has minimum availability of individual toilets.
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
Ans: Bihar (21.4%)

[34] Below is the statistics of people practicing open defecation in India and China. Choose the correct answer.
A. India (525 million), China (25 million)
B. India (626 million), China (24 million)
C. India (424 million), China (24 million)
Ans: India (626 million), China (24 million)

[35] In 2014 – 2015 , how many toilets were constructed in villages under the Swachh Bharat Mission (Gramin)
A. 5,03,142
B. 4,08,902
C. 3, 07,423
Ans: 5,03,142

[36] What is the total budget allocation for construction of toilets under the Swachh Bharat Mission (SBM)?
A. Rs. 1,33,000 Crore
B. Rs. 1,25,000 Crore
C. Rs. 1,34,000 Crores
Ans: Rs. 1,34,000 Crores

[37] Which two states ranked first with respect to construction of toilets under the Swachh Bharat Mission in 2014 – 15?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Maharashtra
Ans: Karnataka (3.57 lac)

[38] In 2016, which State will have the largest number of houses with toilets?
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Karnataka
Ans: Karnataka

[39] What is the total number of toilets needed in urban areas of India?
A. more than 50,000
B. More than 1 Crore
C. More than 1.5 Crore
Ans: More than one crore

[40] In March 2014, a survey of 7135 urban areas was carried out for identification of Green cities. What is the minimum score that a city would need to get to get the status of a green city
A. 80
B. 85
C. 90
Ans: 90

[41] How many tons of organic waste can be converted to compost in 24 hours?
A. 1 ton
B. 0.5 ton
C. 1.5 ton
Ans: one ton

[42] How many houses in India do not have toilets?
A. 100 million
B. 130 million
C. 120 million
Ans: 130 million

[43] World over how many people defecate in the open?
A. 0.5 billion
B. 1 million
C. 1 billion
Ans: 1 billion

[44] How many million people defecate in the open in India?
A. 400 million
B. 500 million
C. 600 million
Ans: 600 million

[45] What is the percentage of funds allocated for awareness raising under SBM?
A. 15%
B. 30%
C. 25%
Ans:15%

[46] What is the total amount of waste generated in Class I and II towns of India?
A. 1.33 lac metric ton
B. 1.22 lac metric ton
C. 1.11 lac metric ton
Ans: 1.33 lac metric ton

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *